Saturday, September 8, 2007

BIAR JASA JADI KENANGAN...

Tahniah dan Syabas kepada Skuad Hijau Kuning Kedah Darulaman kerana muncul juara Piala Malaysia 2007 yang kini merangkul gelaran sebagai “The Undisputed Champions of Bolasepak Malaysia”.

Masakan tidak, Kedah menjuarai Piala Super League, Piala FA dan kini Piala Malaysia yang paling berprestij dalam siri pertandingan bolasepak di Malaysia.

Dan dijangkakan bahawa Kedah Darulaman akan juga menjuarai Piala Sumbangsih, perlawanan antara juara sebagai pembuka tirai musim 2008 nanti.

Syabas sekali lagi dan diharapkan agar kejayaan ini tidak akan mengkhayalkan dan memabukkan para pemain dan pegawai skuad Hijau Kuning ini dan sebaliknya dijadikan tonik untuk mencipta pelbagai lagi kejayaan cemerlang.

Itu tidaklah mustahil kerana apa yang dikatakan mustahil telah ditidakmustahilkan oleh Skuad Hijau Kuning sepanjang musim ini dengan 3 piala dalam genggaman mereka.

Skuad Hijau Kuning, yang terkenal dengan slogan “Biar Jasa Jadi Kenangan” menewaskan Perak 3-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil.Slogan ini sebenarnya berasal daripada pantun dua rangkap yang mula disebut pada 1990, iaitu: Biar Jasa Jadi Kenangan Hijau Kuning
Jadi Sandaran.
Kemenangan manis ini menamatkan penantian ataupun kemarau selama 14 tahun kerana kali terakhir Kedah Darulaman memenangi Piala Malaysia ialah pada 1993 di mana ia menewaskan Singapura 3-1 di Stadium Merdeka. Dua tahun sebelum itu Hijau Kuning muncul sebagai juara Piala Malaysia untuk kali pertama, juga dengan menewaskan Singapura.

Ada pelbagai faktor yang mengiringi kejayaan Kedah Darulaman kali ini -- satu daripadanya ialah kepercayaan yang diberikan kepada mereka yang benar-benar tahu mengenai bolasepak dan kurangnya campur-tangan politik dalam perjalanan dan pentadbiran sesebuah skuad boalsepak itu.

Kedah membuktikan bahawa masa untuk pulih sepenuhnya amatlah lama. Justeru, jangan lagi kembali ke zaman kegelapan Bolasepak Kedah Darulaman itu.

Syabas dan Tahniah!!!

SYABAS KEDAH DARULAMAN!!!