Monday, September 24, 2007

Cabaran Saya Tidak Disambut...

Kita semua telah maklum akan wujudnya kabinet baru di Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan nama saya tercicir. Jawatan yang saya harap-harapkan, Setiausaha-Agung FAM menjadi milik Lt-Jen Datuk Azzuddin, bekas Pengarah Kor Risik Angkatan Tentera Malaysia.

Menerusi ruangan ini saya zahirkan hasrat saya akan tetapi hajat itu tidak kesampaian. Tidak mengapalah kerana saya percaya KDYMM Sultan Pahang lebih mengetahui apa yang baik untuk FAM.

Daulat Tuanku! Teruskan perjuangan ini dan kami para peminat akan terus bersama-sama Tuanku hingga ke akhirnya.

Syabas dan Tahniah diucapkan kepada Jen Azzudin di atas kepercayaan yang diberikan dan adalah diharapkan agar Bolasepak Malaysia akan bangkit, bangun dan terjaga daripada lena yang panjang dan bernafas semula di bawah kendalian kabinet baru FAM.

Ini mungkin bermaksud khidmat saya tidak diperlukan. Ataupun KDYMM Sultan Pahang lebih selesa berkerja dengan Setiausaha-Agung yang berumur lebih 60 tahun. Apapun seketika itu saya amat berharap diberikan peluang dan kepercayaan untuk menyertai FAM untuk bersama-sama memulihkan Bolasepak Malaysia yang telah haru biru dan cacamarba di bawah teraju lama.

Ini adalah kerana sebagai peminat Bolasepak Malaysia saya yakin dan percaya bahawa saya mempunyai kebolehan untuk membantu KDYMM Sultan Pahang selaku Presiden FAM untuk berbuat sesuatu bagi sukan ini, kerana "saya tahu apa hendak dibuat dan bagaimana hendak dibuatnya".

Namun, ianya bukan rezeki saya, noktah.

Saya juga ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada Sdra Khairy Jamaluddin sebagai Timbalan Presiden FAM yang baru. Belum terlambat untuk saya berbuat demikian.

Kepada Sdra saya harapkan agar Bolasepak Malaysia hidup semula kerana Sdra telah buktikan kepada semua bahawa "Sdra mempunyai apa yang diperlukan untuk Bolasepak Malaysia" menerusi Projek MYTeam yang kini sudah masuk musim kedua. Pilihan Sdra sebagai antara teraju FAM adlah satu-satunya keputusan bijak para perwakilan.

Saya? Akan tetap mengikuti perkembangan Boalsepak Malaysia yang sangat-sangat saya sayangi dan bersedia untuk membantu sekiranya suatu hari nanti akan datang kepada saya kepercayaan dan amanah untuk bersama-sama mereka di FAM, Insyallah!

Yang Istimewa akan datang ke KL??

Begitulah berita yang kita dengar dan sekiranya akhbar kita melaporkan secara tepat, maka kita di Kuala Lumpur akan berpeluang melihat kelibat "Yang Istimewa" atau "The Special One". Berikut adalah laporan akhbar kita mengenai bekas jurulatih Chelsea, Jose Mou


MALAYSIA JADI DESTINASI BARU MOURINHO

LONDON: Jose Mourinho, jurulatih dengan personaliti penuh kontroversi, memilih Malaysia selaku ‘destinasi kedua’ selepas memutuskan untuk meninggalkan kelab Liga Perdana Inggeris, Chelsea.

Pengumumannya dibuat sebagai menjawab pelbagai spekulasi mengenai tugas dan tanggungjawab bakal dipikulnya selepas secara mengejut memilih untuk melangkah keluar daripada Stamford Bridge. Kehadirannya ke Malaysia selepas terlebih dulu ke Amerika Syarikat, untuk mengendalikan klinik kejurulatihan yang sudah pun dirancang sejak awal lagi.


Namun apa yang pasti, kunjungannya nanti bukan untuk mencari pasukan baru, ataupun menawarkan khidmat kepada mana-mana pasukan Liga Malaysia yang mengidamkan sentuhan pengendali ‘Yang Istimewa’ itu.

“Saya akan ke Amerika untuk mengendalikan klinik bola sepak. Selepas itu, saya akan ke Malaysia untuk menjalani penggambaran iklan untuk sebuah bank. Saya juga akan belajar bahasa lain. Saya tidak akan terburu-buru, tetapi akan menanti kerja yang sesuai,” katanya.

Apa yang jelas, Mourinho tidak gelisah kerana bayaran pampasan dibayar Chelsea ekoran penamatan kontrak awalnya difahamkan berjumlah 20 juta pound (RM145 juta) – meletakkannya dalam lingkungan harga terlalu jauh daripada jangkauan mana-mana pasukan tempatan.

Mengulas lanjut perancangannya, Mourinho berkata: “Peringkat seterusnya harus negara berbeza, pengalaman baru, dengan corak bola sepak berlainan. “Saya tidak suka mencuci kain yang sudah kotor. Jika ia kotor, buangkan saja. Saya mahu tegaskan satu perkara, saya tidak mahukan pasukan kebangsaan Portugal. Saya mahukan yang terbaik untuk mereka dan saya tidak mahu (Phil) Scolari diganggu bimbang kerana saya,” katanya.

Pada masa sama, Mourinho tidak menolak kemungkinan kembali ke Liga Perdana Inggeris selepas satu tempoh masa tertentu.

“Saya ingin tegaskan satu perkara, saya tidak dipecat dan saya tidak menutup pintu kepada Chelsea. “Saya tidak mengatakan saya gembira untuk pergi, tapi saya rasa ia adalah untuk yang terbaik. Saya akan merindukan banyak perkara, satu daripadanya sudah pasti penyokong Chelsea yang sayangkan saya, ” katanya. – Agensi

Para peminat bolasepak EPL di Malaysia tidak harus melepaskan peluang ini. Yang Istimewa ini adalah antara jurulatih terkemuka di dunia dan terkenal dengan sikap radikal dan tidak-ortodoksnya dalam bolasepak.

Kedatangan Mourinho sangat-sangatlah dialukan.

Selamat Datang, Yang Istimewa...